Meni Zapri
caj.jpg
Čaj

Raziskave kažejo, da imajo čaji zdravilne učinke.
Z njimi se lajša simptome akutnih bolezni, vročine itd.
Še posebej zdravilni so zeleni čaji, ki vsebujejo več kot trideset poli-fenolov in imajo zelo pozitiven učinek na počutje.

Čaj je pijača, ki nas pomirja, nam uravnava in ureja prebavo, ojača imunski sitem, prav tako pa zmanjšuje tveganje za srčne bolezni.

Vsebuje veliko antioksidantov, kar tudi pripomore k izgubi telesne teže, prav tako preprečuje nastanek raka in kardiovaskularnih boleznih. To so razlogi, katerim gre pripisati povečanje povpraševanja po čajih v zadnjih letih.

Črni

Črni čaji so polno oksidirani. Barva je vse od temno rjave do rdečkasto rjave. Stopnja kofeina v črnem čaju je od 40 – 60 g na 2,5dl. Za njih je znano, da imajo največ kofeina in najmanj antioksidantov.

Pripravlja z vrelo vodo (100°C).

Najbol popularni so črni čaji z aromami. Posušenim čajnim lističem se doda naravne esence, sadje ali cvetlične arome.

Crni caj.jpg
Crni caj (Pixabay)

Zeleni

Zeleni caj.jpg
Zeleni Čaj (Pixabay)

Zaradi hitre obdelave zeleni čaj takoj po obiranju, ohrani veliko antioksidantov. Iz tega razloga je naravno temne zelene barve, z veliko vitamina C, tanina, klorofila in mineralov.

Zeleni čaj ima malo kofeina (le okoli 1%). Zeleni čaj ima zato popolni meditacijski učinek; nežen stimulant, brez povzročanja nespečnosti ali nervoze. Odlično pripomore k hujšanju in izgubi telesne maščobe. Zeleni čaj vsebuje približno 30g kofeina na 2,5 dl.

Pripravlja se z vodo pri temperaturi od 75°C do 90°Cinut.

Beli

Beli čaj je najmanj obdelan in predelan čaj med vsemi. Vsebuje najmanj kofeina izmed vseh ostalih čajev; 10-15mg na 2,5dl čaja.

Beli čaj je najmanj obdelan in predelan čaj med vsemi. To ohranja kakovost in občutek nežnosti čaja. .

Pripravljajo se v vodi s temperaturo 65°C – 75°C.10 minut.

Zeliščni

zeliscni caj.jpg
Zeliščni čaj

Zeliščni čaji so popularni napitek, za boljše počutje, kakor tudi za zdravljenje in so čisto brez kofeina.

Imajo veliko zdravilnih učinkov. Med njimi najdemo tudi čaj mete, hibiskusa, kamilic, koreninice kot so likviricija ali ingver in druge botanične rastline kot so rooibos ali limonina trava. Zelišča lahko uživamo posamično ali kot vsako zelišče posebaj. Ti zeliščni čaji imajo širok razpon koristi, katere so pa seveda odvisne od vrste zelišča.

Pripravljavljajo se v vreli vodi 4 – 6 min.ut.

Sadni

Sadi čaji so mešanica okusov posušenega in kandiranega sadja. Sadni čaj si lahko pivoščimo skozi ves dan, saj so brez kofeina, polni vitaminov in mineralov.

Kombinacija sadnega in zeliščnega čaja nam omogoča, da se z napitkom osvežimo, hkrati pa zaužijemo tudi zdravilne učinke zelišč.

Sadje je posušeno, pogosto kandirano v sladkorju, saj je le-ta naravni konzervans za sadje.

Pripravljajo se v vreli vodi, namočene 7-10 minut.

sadni caj.jpg
Sadni čaj

Navodila in nasveti za pripravo domačega čaja