Meni Zapri

Čaj pljučnik

Priljubljeno rastlino pljučnik nabiramo spomladi, tam kjer je manj cest in je ozračje bolj čisto, lahko pa sušeno kupite v lekarni, Sanolaborju in v trgovinah z bio/naravnimi izdelki. Za sušenje in izdelavo čaja pljučnika uporabimo cvetove in liste. Ko smo bili še otroci, smo ga z babicami hodili nabirat ob robe gozdov ali v listnate gozdove. Čaj je bil potem še okusnejši, saj smo ga sami nabrali in pripravili. Tudi moja otroka ga rada pijeta 😊.

pljucnik
pljučnik (Pixabay)

Že samo ime pljučnik nosi v sebi lastnost proti kateri se lahko z njim borimo. Pljučnik torej čisti pljuča in odpira dihalne poti, je proti pljučnici, vsem oblikam kašlja (najbolje pomaga pri suhem, lajajočem kašlju), astmi, bronhitisu, raznim vnetjem (grla), vnetjem in okužbam sečil in še bi lahko naštevali. Pljučnik je čaj, ki mora biti v vsaki domači lekarni, sploh v hladnejših meseci

KAJ POTREBUJEMO ZA NABIRANJE PLJUČNIKA
  • platneno vrečo ali košaro,
  • lastne roke in rokice naših otrok 😊,
  • voljo do nabiranja,
  • ter en lep pomladni dan.
NABIRANJE IN SUŠENJE

Nabiramo le liste in cvetove cvetočega pljučnika. Doma dele pljučnika, ki smo jih nabrali razprostremo po pladnju, časopisu, ali na kakšni drugi ravni površini in podlagi, da nas dnevno ne ovirajo. Ko razprostiramo, moramo biti previdni in pazljivi, da se listi in cvetovi ne prekrivajo. Suši se 3-7 dni. Shranite ga v steklene, kovinske posode ali papirnate vrečice. Pazite, da so vsi deli pljučnika resnično suhi, saj lahko v nasprotnem primeru v zaprtih posodicah za shranjevanje splesni.

PRIPRAVA ČAJA
  • 2 žlički pljučnika
  • 200 – 250ml vrele vode

    2 žlički pljučnika prelijemo z 200 – 250 ml vrele vode in pustimo stati cca 10 minut. Bolje manj, vendar ne manj kot 5 minut. Potem čaj precedimo. Ko se malo ohladi, lahko dodamo še med in limonin sok in čaj je nared za uživanje.
SIRUP IZ PLJUČNIKA

Skuhamo zelo močan čaj, lahko damo kar dve žlici čaja v 250 ml vrele vode in ponovimo zgoraj opisan postopek. Čaj precedimo in mu dodamo med. Na rahlem ognju kuhamo mešanico čaja in medu, toliko časa, da nekaj tekočine izpari, iz zmes postane bolj gosta. Mešanici ali zmesi lahko dodamo še malo soka limone. Prelijemo v steklen, lahko temen kozarec in postavimo v temen in hladen prostor. Lahko ga hranimo tudi v hladilniku.