Meni Zapri

Domač sirup z limono in česnom

Domac sirup z limono in cesnom je poznan naravni antibiotik. Zaradi ingverja je tudi antiseptik.  Kurkuma pa mu doda tudi lastnost analgetika. Zato odlično deluje protivnetno in antioksidativno.

SESTAVINE:

  • 210 ml Domačega meda – kostanjev, akacijev, gozdni, lipov
  • 2 Limoni – najbolje je če so bio limone. Vsebuje veliko vitamina C
  • manjši košček Ingverja –  najbolje je če kupite svež ingver in ga naribate, lahko pa vzamete tudi ekološki ingver v prahu (1 čajna žlička).  Je naravni antibiotik in prav tako antiseptik.
  • 3 zvrhane žličke Cimet – najboljši je celjonski cimet v prahu. Deluje protivnetno in antioksidativno
  • 1 žlička Kurkuma – v prahu. Je antiseptik in analgetik
  • malo popra – najboljši je kajenski poper
  • lahko dodate še malo česna – je naraven antibiotik (v prahu ali strok svežega in stisnjenega)
Cesen z limono.jpg
Česen z limono (Pixabay)

PRIPRAVA:

V stekleni ali keramični posodi pomešamo skupaj začimbe: ingver, cimet, kurkumo, poper, česen. Mešanico začimb umešamo v med. V svež očiščen, opran, prekuhan kozarec vlijemo približno ⅓ domačega meda z mešanico začimb. Limone očistimo, operemo (v sodi bikarboni), narežemo na rezine in ⅓ limon nadevamo v kozarec z medom in začimbami. Nadaljujete spet z medom. Postopek ponovite še 2x.Postopek zaključimo z tankim slojem meda. Vse sestavine pomešamo s kuhalnico. Kozarec zapremo in sirup pustimo na sobni temperaturi 1 teden in ga vsak dan pretresemo.

Po 1 tednu: Pripravimo, temno steklenico – jo prekuhamo in očistimo, v njo preko gaze precedimo sirup. Sirup lahko hranite v hladilniku približno 1 mesec.

UPORABA:

Sirup uživajte vsak dan po obroku. Priporočeni odmerki: – malčki od 1-3 leta: 5ml – otroci od 3-12 let: 10ml – starejši od 12 let in odrasli: 15ml

Sirup ni primeren za otroke mlajše od 1 leta. Za dvig odpornosti preverite tudi recept za čaj iz ameriškega slamnika, sirup z limono in ingverjem, in sirup iz smrekovih vršičkov.