Meni Zapri

Sirup iz smrekovih vršičkov

Za sirup iz smrekovih vršičkov pozno pomladi naberemo smrekove vršičke. Najbolje je, če jih naberete nad 1000 metri nadmorske višine v hribih, kjer je bolj čist zrak in je posledično na njih tudi manj težkih kovin. Za 1 dan jih razprostremo, da se malo osušijo. Za izdelavo sirupa potrebujemo še med (nekateri delajo z belim sladkorjem).

SESTAVINE:

  • Domači Med ali sladkor
  • Smrekovi vršički
  • Za odrasle osebe lahko dodate še malo šnopsa

PRIPRAVA:

V očiščen, steklen in prekuhan kozarec vlijemo plast domačega medu, nato sloj (približno 2 cm) smrekovih vršičkov. Postopek ponavljamo do vrha steklenega kozarca. Kozarec pokrijemo in pustimo stati na mestu, kjer je čez dan največ sonca – lahko čez celo poletje (najmanj 1 mesec). Vsake toliko časa pomešamo z leseno ali plastično žlico. Ko menimo, da je sirup končam ga prelijemo v temno stekleno steklenico.

UPORABA:

Vsak dan pojemo žlico tega sirupa. Odlično pomaga tudi v boju proti kašlju. Sirup ni primeren za otroke mlajše od 1 leta. Za dvig odpornosti preverite tudi recept za čaj iz ameriškega slamnika, sirup z limono in ingverjem, in sirup z limono in česnom.