Meni Zapri

Eterična olja

Eterična olja

Etericna olja.jpg
Eterična olja (pixabay)

Eterična olja so dišeča, dišavna olja največkrat pridobljena iz rastlin, zelišč torej so popolnoma naravnega izvora in imajo veliko dobrih učinkov na človeško telo. Pridobimo jih z destilacijo, hladnim stiskanjem, itd. Najbolj kvalitetna so 100% hladno stiskana eterična olja, ki jim niso dodane nobene primesi, voda, olje. Na voljo imamo veliko različnih naravnih eteričnih olj, ki jih lahko uporabljamo za različne namene: zdravilne, terapevtske, kozmetične, dišavne, itd.

V terapevtske namene se lahko uporabljajo čista (odvisno od občutljivosti kože in izbranega eteričnega olja) ali pa redčena hladno stiskana eterična olja z baznim oljem. Za bazna olja uporabljamo jojobino, mandljevo, olivno, nerefinirano kokosovo olje, itd. Lahko pa jih uporabljamo tudi za dišave v domu, v domačih parfumih, kremah, mazilih, milih, šamponih, itd. Eterična olja se uporabljajo tudi kot veja alternativne medicine, pod pogojem, da zadoščajo kvaliteti – primer: ko se spečemo uporabimo olje sivke, lahko tudi mešanice sivke v baznem olju, tako da namažemo eterično olje sivke direktno po opeklini. Pri uporabi v zdravstvene namene morate biti še posebej previdni, pred uporabo naredimo občutljivostni test. Pri izbiri eteričnega olja moramo biti pozorni, da je res kvalitetno (da ni redčeno), da ima certifikate.

Sivka je eno zelo zdravilnih zelišč, ki jo lahko uporabljamo za več zdravstvenih/ zdravilnih namenov.

Olje čajevca znano tudi pod imenom Tea Tree ali Melaleuca je zlo znano po svojih zdravilnih unčikovinah.

Vsestransko olje, ki rešuje številne težave. Deluje protivirusno, antimikrobno in proti bolečinsko.

Uporabno tako pri kuhanju, pri čiščenju, razkuževanju rok, ran in vseh stanovanjskih površin, odišavljanje in čiščenje zraka. Je antibakterijsko sredstvo.

Sestavine: limona, evkaliptus, poprova meta, melisa, čajevec, sivka, melisa, timijan, rožmarin, cimet, iris, pomaranča, mentol, sladki janež, borove iglice, česen, nagelj, zimzelen, navadni koper, stebla vrtnic in še mnoge druge.