Meni Zapri

Čajevec

Cajevec.jpg
Čajevec (Pixabay)

Čajevec je drevo visoko 7 metrov, iz njegovih ozkih in tankih listov pa pridobivamo zelo zdravilno in koristno eterično olje čajevca. Poznan je tudi pod imeni Tea tree in Melaleuca. Njegove zdravilne učinkovine so znane po celem svetu. V kozmetični industriji ga najdemo v raznih kremah, sprejih, zobnih pastah in raznih drugih pripravkih. Najbolj koristno in zdravilno je čisto eterično olje čajevca ali redčeno z raznimi naravnimi olji ali vodo. Pred prvo uporabo vedno naredimo občutljivostni test.

Naravna olja s katerimi lahko redčimo olje čajevca so: nerefinirano kokosovo olje, olivno olje, avokadovo olje, mandeljevo olje, itd – v glavnem naravna zdravilna rastlinska olja.

Uporaba

  • boleče/ vneto grlo: 2 kapljici eteričnega olja čajevca kapnemo v kozarec vode in grgramo večrat dnevno
  • nahod: zavremo vodo, kapnemo nekaj kapljic eteričnega olja čajevca in nato paro vdihujemo
  • akne, ogrci: namažite čisto ali razredčeno eterično olje čajevca na problematične dele
  • zobobol: 2 kapljici eteričnega olja čajevca kapnemo v kozarec vode in grgramo večrat dnevno
  • vnetje kože,
  • prhljaj: kapnite 2-3 kapljice eteričnega olja čajevca v šampon in si umijte lase in lasišče;
  • afte,
  • razkužilo za roke: recept
  • celjenje ran,
  • glivice,
  • opekline,
  • piki žuželk,
  • odganjanje insektovrecept za repelent
  • večnamensko čistilo recept
  • itd.

Opozorilo:

Eterična olja so zelo koncentrirana in zato niso primerna za dojenčke in za nosečnice. Vedno jih odmerjamo zmerno in poskrbimo, da čisto eterično olje (koncentrat) ne pride v stik z očmi, sluznico ali odprtim ognjem. Čistega eteričnega olja ne nanašamo neposredno na kožo. Hranimo jih zaščitene pred svetlobo, mrazom in izven dosega otrok.