Meni Zapri

Repelent proti insektom

Pik komarja (Pixabay)
Čajevec je znan, kot odličem pomočnik po pikih insektov oziroma žuželk. Ni pa toliko znan kot odganjalec insektov. Zato vam bom v tej rubriki napisala odličen recep za repelent proti insektom iz čajevca. Eterično olje čajevca vemo, da je sam po sebi zelo močno in agresivno, zato je priporočeno, da ga vedno uporabljamo v mešanici z drugim naravnim oljem.

Za izdelavo repelenta potrebujemo:

  • 470 ml osnovnega olja (jojobino, mandljevo, olivno, nerefinirano kokosovo olje)
  • 3 – 4 ml eteričnega olja čajevca
  • 15 ml eteričnega olja limonske trave
  • 7,5 ml eteričnega olja sivke
  • 3 – 4 ml pšeničnega olja (za povečanje učinkovitosti
  • 470 ml mešanice vodke (alkohola) in vode, lahko tudi samo vodke (alkohola) ali samo vode

Recept:

V  stekleno skodelico dajte osnovno olje, pšenično olje in ostala zgoraj napisana eterična olja. Tej mešanici dodajte še vodko, vodo, ali kombinacijo obojega in dobro premešajte. Nastal je odličen razkužilo repelent proti insektom. Prelijte ga v majhne, srednje ali velike temne, čiste stekleničke s sprejem. Sprej ne sme biti izpostavljen svtelobi.

Uporaba:

Z sprejem se našpricate po celotnem telesu. Sprej ne sme priti v stik z usti in očmi. repelent razpršite po vaših oblačilih, posteljnini, po šotoru med kampiranjem. Mešanico lahko vmešate tudi v mila in šampon. Nasprejajte lističe papirjev in jih obesite na okni in vrati – to učinkovito odganja mrčes. mešanico lahko nakapljate tudi v svečo – tako tudi prižgana sveča odganja insekte.