Meni Zapri

Sivka

Sivka je eno zelo zdravilnih zelišč, ki jo lahko uporabljamo za več zdravstvenih/ zdravilnih namenov. Sivka je v celoti zdravilna rastlina, kar pomeni, da niso zdravilni le cvetovi, vendar tudi listi, steblo, itd. Največ sivkinega olja lahko pridobimo iz sivkinih cvetov tik preden se odprejo. Sivkini pripravki so: čaj, olje, smola, itd. Uporabimo jo lahko tudi v kopelih, parfumih, kozmetiki, gospodinje pa jo dajejo tudi v razne jedi.

Sivka
Sivka (Pixabay)

Sivkino (eterično) olje uporabljamo po večini le za zunanjo uporabo – terapevtsko namažete na določene dele telesa. Lahko ga tudi razredčite v nerefiniranemu kokosovemu olju, olivnemu olju, mandeljevemu olju, itd. Le malokatero olje je tako zelo kakovostno, da ga lahko zaužijemo. Ko kupujete olja dobro preverite, če je olje dovolj kakovostno tudi za uživanje. Pri uživanju sivkinega eteričnega olja pazite, da le tega ne predozirate, saj lahko povzroči neželene stranske učinke. Sivkino olje je naravni antibiotik, antidepresiv in antiseptik.

Torej sivkino (eterično) olje uporabljamo pri:
– pljučnih boleznih,
– suhemu kašlju
– vnetju oči,
– bolečinah v ušesu,
– bronhitisu
– zbija visoko vročino,
imunskemu sistemu,
– krčih,
– napenjanju,
– migreni,
– omotici,
– epilepsiji,
– histeriji,
– razdražljivosti,
– nespečnosti,
– živčni in psihični preobremenjenosti,
– za celjenju ran,
– za celjenju opeklin,
– za celjenje sončnih opeklin,
– piki insektov,
prebavnih motnjah,
– spodbujanju menstruacije,
– močnemu toku iz nožnice
– uravnavanju krvnega pritiska,
– krepi srce,
– močnemu srbenju
– aknah,
– mastni koži,
– itd.

Sivkin čaj je veliko blažji od eteričnega olja sivke, vendar vseeno pomaga in deluje predvsem kot antidepresov:
– pomirja
– pomaga pri prebavnih motnjah (živnega izvora)
– pomaga pri nespečnosti
– pomaga pri izčrpanosti
– ureja prebavo,
– spodbuja tek
– blaži krče, napenjanje, vetrove
– uspava,
– itd.

Kopel z eteričnim oljem sivke naj pomirja, umiri, deluje antistresno, pomiri razdraženo in pordelo kožo, itd.

Posušeno sivko pa uporabljamo tudi kot sredstvo proti moljem in raznim insektom. Sivko naberemo, jo posušimo, posušeno damo v vrečice, le te pa damo v omaro, da nam čez leto odganjajo molje.

Na trgu je res veliko znamk eteričnih olj sivke. Jaz najbolj prisegam na znamke Doterra (primerna za zunanjo in notranjo uporabo), Just (samo za zunanjo uporabo), Florihana

Opozorilo:

Eterična olja so zelo koncentrirana in zato niso primerna za dojenčke in za nosečnice. Vedno jih odmerjamo zmerno in poskrbimo, da čisto eterično olje (koncentrat) ne pride v stik z očmi, sluznico ali odprtim ognjem. Čistega eteričnega olja ne nanašamo neposredno na kožo. Hranimo jih zaščitene pred svetlobo, mrazom in izven dosega otrok.