Meni Zapri
Obnasanje.png

Lepo obnašanje

Kaj sploh je lepo obnašanje? Za nekoga je lepo obnašanje, da mu rečeš dober dan, za nekoga drugega je lepo obnašanje, da mu pripraviš pribor, ko greš jest, itd. Torej vsak človek na svetu ima drugačen pogled na pravila lepega obnašanja. In ko to rečeš otroku, seveda ne ve, kaj od njega sploh pričakuješ.

Torej je potrebno pripraviti neko tabelo in otroku predstaviti (lahko na slikovni način), kaj sploh želimo od njega. Na primer: otrok se zunaj s prijatelji igra, drug drugega začnejo potiskati (za njih je to še vedno igra – igra moči), mi ga ustavimo in mu rečemo lepo se obnašaj, ali pa lepo se igraj. Kaj bo otrok naredil? Po navadi se bo za trenutek ustavil, ampak res samo za trenutek, nato pa bo s svojo igro nadaljeval, saj ne bo vedel, kaj smo želeli od njega. Zato je potrebno sploh manjšim otrokom nazorno povedati, prijatelji se objemamo, s prijatelji se pogovarjamo, s prijatelji se igramo na takšne načine, s prijatelji tekamo, itd. Lahko mu rečete, ne želim, da se tako igraš, igrajte se kaj drugega (predlagate drugo igro).

Obnasanje.png
Obnašanje (Pixabay)

Druga plat

Po drugi strani če pogledamo odrasle. Kot v vsakem zakonu, se tudi partnerja občasno med seboj sporečeta. Po navadi je en od njiju prizadet, lahko pa sta prizadeta tudi oba. V hiši, stanovanju, prostoru nastane »tišina«. Drug z drugim se več ne pogovarjata, se ignorirata ali pa si izmenjata le najbolj nujne besede. In kaj si s tem sporočata? Jima je mar en za drugega? Je to lepo od enega ali drugega? Včasih je res potreben čas za razmislek, vendar pogovora pri večini po razmisleku ni. Ne pogovorijo se, zakaj je do tega prišlo in kako bodo to rešili, vendar samo ignorirajo situacijo. Tudi v tem primeru, ne moremo govoriti o lepem obnašanju.

Seveda otroci, ki to gledajo kopirajo vzorce in kaj hitro tudi oni odreagirajo z ignoriranjem.

Zato prosim starše vseh otrok, da ko rečete, naj se otroci lepo obnašajo – le to dobro definirate, kaj sploh od njih želite, hkrati pa se vprašajte, ali to kar želite vi od njih, upoštevate tudi vi sami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja