Meni Zapri
Virusi.jpg

Mraz in virusi, zmote in resnice

Že nekaj časa okrog sebe poslušam ljudi, ki si želijo, da čimprej stisne mraz, da virusi pomrejo. Pa je temu dejansko res tako? Ali dejansko mraz uničuje viruse? Ali je mraz krivec za več virusnih bolezni? Ker jaz dejansko nisem verjela govoricam, da mraz pobije viruse, sem šla preverit še študije, preden na pamet govorim, če to je res ali ne. Moje mišljenje, da temu ni tako, je bilo že po prvem članku potrjeno.

Torej virusi in bakterije ne pomrejo na mrazu. Dejstvo je tudi, da mraz oziroma mrzel zrak ne povzroča virusov. Zakaj se pozimi toliko bolj razmnožujejo virusi kot poleti? Raziskave so pokazale in tudi, ko sama pomislim, je res tako, da se jeseni, pozimi in pomladi večino časa zadržujemo v stanovanjih, hišah, na toplem, kjer je vlažnost zraka zelo nizka. Le redkokdaj gremo v hladnejših mesecih na sprehod, da se telo dobro prezrači. Večinoma smo nonstop v enem prostoru, ki ga prezračimo 3-5x na dan – nekateri še to ne. Radiatorji in grelna telesa pa zrak izsušujejo. Tudi v vrtcih in šolah se zaradi toplih in izsušenih prostorov virusi hitreje razvijajo in zato prihaja do raznih respiratornih akutnih bolezni. Virusi, prehladi, gripe in druge akutne bolezni dosežejo vrh v hladnejših mesecih.

Še nekaj iz raziskav

Raziskave so tudi pokazale, da je jeseni in pomladi več rinovirusnih bolezni, pozimi pa več virusov gripe. Hladno vreme sicer samo po sebi ne povzroča bolezni, se pa lahko virusi hitreje širijo, zaradi posledic hladnega vremena. Raziskave so pokazale, da je manj virusnih in pljučnih obolenj, če v mrzlem vremenu vdihujemo svež toplejši zrak (ne direkten hladen zrak) – to naredimo tako, da z šalom prekrijemo usta v temperaturah pod lediščem. Inštitut za nacionalno zdravje pa opozarja, da se je dobro v hladnejših časih izogibati velikih nakupovalnih centrov ter raznih množičnih prireditev. V velikih nakupovalnih centrih namreč lahko skozi nos vdihnemo virus, ali pa poberemo virus, ki se kapljično prenaša. Največ virusnih, respiratornih akutnih bolezni začne v sluznici (nosni) ali žrelu. Priporočajo gibanje na svežem zraku, saj to krepi imunski sistem. Po podatkih inštituta za nacionalno zdravje, suh zimski zrak omogoča, da virus gripe preživi in se prenaša.

Tistim staršem, ki čakate, da stisne mraz in pobije vse viruse, sporočam žalostno novico – da žal z večjim mrazom ne bo nič manj virusov, kot jih je trenutno. Če se želite rešiti virusov, vam predlagam, da odpotujete v tople in dovolj vlažne kraje. Super bi bilo kakšno toplo morje, kjer sta toplota in vlažnost pravšnja, da viruse pobijeta.

Imunsko odpornost pa lahko dvignete tudi z raznimi prehranskimi dopolnili. Nujna prehranska dopolnila v zimskem času so vitamin D3, C vitamin, lahko tudi probiotiki.

Mraz ne pobije virusov, pobije pa insekte.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja