Meni Zapri
Srecni otroci.jpg
Srecni otroci.jpg
Srečno otroštvo (Pixabay)

Kako odrastejo srečni otroci?

Vsi starši se trudimo in si želimo, da bi bili naši otroci srečni, zdravi in da bi v življenju delali to, kar si resnično želijo. Če želite, da so vaši otroci srečni, odložite vso moderno tehnologijo (telefon, računalnik, itd.) in si vzemite čas za njih. Naučite jih misliti pozitivno in na stvari gledati pozitivno. Tisti, ki bodo znali na življenje gledati pozitivno, bodo privabljali vedno več pozitivnih stvari v svoje življenje. Naj bodo vaši otroci del teh pozitivnih misli. Vzemite si čas za otroke in preusmerite svojo pozornost samo na njih. Tiste trenutke, ki jih preživite z otroki, preživite z njimi kvalitetno in pozabite na stvari, ki okrog vas obstajajo. Skupaj z otroki delajte to, kar si želijo, poslušajte jih kaj mislijo, kaj delajo. Ne kupujte jim tega kar vi mislite, da potrebuje, ne delajte tega, kar vi mislite, da bi ga zanimalo. V kolikor imate več otrok, si za vsakega posebej vzemite čas, ko boste le z njim, preostali čas druge otroke zaposlite z drugimi stvarmi.

NAUČITE JIH, DA JE NEUSPEH DEL ŽIVLJENJA:

V vsakem življenju, kot tudi življenjskem obdobju, so tako vzponi kot padci. Iz padcev/neuspehov se vedno kaj novega naučimo, da lahko v življenju zlezemo stopničko višje. Edin način, da se otrok tega nauči je, da sam to izkusi. Na primer: otrok pozabi doma stvari za šolo, v kolikor ga ne boste spomnili, se bo naučil, da mora sam poskrbeti za svoje stvari. Če se sporeče s kakšnim sošolcem, ne hodimo v šolo mi, vendar od daleč opazujemo situacijo, kako se bo z njo spopadel – tako se nauči boriti za sebe in svoj prav. V kolikor nas prosi za nasvet, mu pomagamo v smislu, kako bi on do nečesa prišel, kako on razmišlja, kaj on misli, kako bi stvar dosegel. Sam pa bo moral rešiti težavo s sošolcem in se z njim pogovoriti.

POHVALITE OTROKE, KADAR SI TO ZASLUŽIJO:

Vedno, kadar gre otrok preko sebe oziroma se za dosego cilja zelo potrudi, ga pohvalite. Ni pomembno, kakšno oceno otrok dobi, pomembno je, da je dosegel največ kar zmore in da je v svoj cilj vložil veliko svojega truda in časa – pa tudi če je za to dobil v šoli oceno 3 ali 4. Naredil je največ kar zmore. Če nič ne dela in dobi 5, to ni vredno pohvale, saj se za dosego svojega cilja ni rabil truditi. Poudarjajte, da ste ponosni na njihov trud, ne toliko na končen rezultat. Pazite, da se ne bo otrok počutil slabo, ker je dosegel nižjo oceno, čeprav se je za njo zelo potrudil. Ne kažite otroku, da ste razočarani zaradi slabših ocen. Pohvalite ga, če počisti kopalnico, čeprav jo je potrebno še 1x počistiti, saj se je pri tem sigurno zelo potrudil.  Hvalite ga povsod, kjer vloži v delo svoj trud: šola, gospodinjstvo, prvi koraki, vsak njihov trud.

NE PRIMERJAJTE OTROKA Z DRUGIMI OTROCI:

Otroku ne recite, naj se ne obnaša grdo in ne recite mu, kako lepo se obnaša nekdo drug. Raje mu povejte, zakaj je takšno obnašanje za vas nesprejemljivo na otroku razumljiv način, ne da bi kogarkoli drugega vključevali v pogovor in ga primerjali z drugimi.

NAUČITE GA HVALEŽNOSTI:

Naj mu ne bo samoumevno, da vse dobi in doseže na lahek način. Pokažite mu, kako naj se za cilj potrudi in naj bo za to hvaležen. Naj bo hvaležen tudi za informacije, pomoč, solidarnost, ne pa samo za materialne stvari. Pogovarjajte se pred spanjem o tem, kaj mu je polepšalo dan. Naj navede vsaj 2-3 stvari lepe stvari, ki so se mu v tem dnevu zgodile in za katere je hvaležen.

NE SKRIVAJTE NEGATIVNIH LASTNOSTI SVOJEGA OTROKA:

Kljub temu, da želimo vsi svoje otroke zaščititi pred neprijetnimi trenutki v življenju, jim je potrebno omogočiti, da se soočijo tudi z neprijetnostmi, saj jih bodo razni negativni trenutki in prigode spremljali skozi vse življenje. Otrok skozi neprijetne, negativne trenutke spozna in je hvaležen za pozitivne trenutke v življenju. Življenje ga nauči, da se lahko težave premagajo in je potem življenje lepše in lažje.

OTROCI POTREBUJEJO BLIŽINO.

Otroci potrebujejo bližino staršev, potrebujejo objem, nežnost in razumevanje. Cartajte jih, objemajte in pokažite jim, da jih imate radi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja